PROIECTUL

                                                   
                                            CASUTA DE VACANTA



       In aceasta pagina va voi prezenta realizarea unei Casute de Vacanta; casuta la care inca se lucreaza. Acesta este un proiect creat de mine in mare parte atat pe "foaie" cat si in realitate, in care sa alocat un buget, material si multe ore de desen in AutoCAD. Nu este singura metoda in care poti construi o casuta de vacanta, insa aici va prezint varianta mea.
      M-am gandit ca poate exista doritori care viseaza la o casuta la munte si stau prost cu curajul. Pentru cei carora le place sa mestereasca, sigur va fi o provocare (si in AutoCAD).
        Voi detalia toate etapele proiectului. Am inceput in AutoCAD cu 6 schite simple din care mi-am ales una cu investitia cea mai mica (~15000 euro cu tot cu un teren de 3000mp -Timp de finalizare 5-6 ani). 
     Va spun ca merita investitia. Cam asa se vede din curte... . Eu locuiesc la bloc, in Timisoara, si cand ajung acolo uit de toata nebunia din oras. Te deconectezi complet.

 

   1.          PROIECTUL         
          Ca si start, poti sa te uiti la buget, iti faci o limita ,scazi -30% (sigur o sa ai si cheltuieli de care nici nu banuiai) si cu ce ramai cu aia iti faci planul de bataie. O sa tai din stanga si din dreapta si o sa modelezi proiectul in functie de buget. Ajungi sa-ti dai seama ca pentru 50 cm inaltime la casuta sa mai scoti ~2000 euro. Daca aveti deja terenul este un mare plus. Am sa atasez o lista (click) cu cheltuieli pe care ar trebui sa o iei in considerare. In plus mai ai si niste acte de facut
           Dupa ce ai stabilit cati bani iti raman pentru materialul de casuta te pui sa-ti schitezi cateva modele in AutoCAD. Nu fa risipa de spatiu; si utileaza-l cu gust in functie de nevoie. Incearca sa-ti pui amprenta pe ce-ti doresti cel mai mult sa faci atunci cand ajungi acolo. (Ex: iti place sa citesti, atunci scoti in evidenta o biblioteca cu carti.  s.a.m.d.). 
            Acesta este modelul ales de mine, pe care l-am mai ajustat pe ici pe colo in timp ce-l detaliam.Descarca de aici schita in AutoCAD (.dwg)
              In timp ce modelam mi-am dat seama ca poate o sa-mi petrec si concediile de iarna acolo si o sa am nevoie de o sursa de caldura. Am ales ca sursa de caldura semineul, pe care am sa-l detaliez la punctul 4.
Dupa un timp a ajuns sa arate asa. Descarca modelul 2d/3d in AutoCAD:  dwg1, dwg2, dwg3

  
  2.          MATERIALE FOLOSITE

  • LEMNUL - este materia prima la o cabana. Trebuie sa fie bine uscat, prelucrat si lasat sa se adapteze la clima din zona inante sa fie pus in constructie. Dupa ce am cumparat grinzile, dulapii si scandurile le-am lasat la un mester din zona la uscat si sa mi le prelucreze (sa le traga la abric, rindea, etc). Nu gasesti la noi lemn uscat. Am asteptat un an jumate pana sa uscat lemnul cat de cat, timp in care mi-am pregatit terenul, tras curent, pregatit acte. Inainte sa lucrez cu lemnul , l-am dat cu solutie pentru al proteja de mucegai, ciuperci, carii (am folosit 3-4 tipuri de solutii.) .
  • FIER BETON-ul - este materialul care il folosim  in fundatie. In functie de ce va zice un proiectant /structurist. Daca faceti o cabanuta mica de vara, probabil aveti nevoie doar de o placa de beton in care nu intra mult material.
  • CIMENT, NISIP si PIETRIS-ul il folosim sa facem betonul pentru fundatie, placa, terasa, dale, etc. Deasemenea daca aveti in zona o statie de beton va fi mult mai usor sa-l comandati gata facut decat sa-l faceti la lopata si betoniera.
  • CARAMIDA SIMPLA, SAMOTA SI SEMISAMOTA o folosesc pentru semineu si peretele exterior semineului. Pentru izolatia din zona semineului folosesc o spuma rezistenta la foc. Pentru zidit si rostuit folosesc argila speciala -praf de samota, mortar, apa de sticla si un silicon-kit care rezista la temperaturi de peste 1000 grade C. 
  • CUIE, HOLSURUBURI, CONEXPAND, CORNIERE si PLACUTE pe care le folosim la structura de lemn. (Daca imi mai amintesc de ceva materiale importante, le notez aici)
   
    
3.          FUNDATIA
           Prima constructie a fost WC-ul si gardul ,insa acestea am sa vi le prezint la sfarsit. Ne vom concentra acum pe fundatie. Inainte sa va apucati de sapat trebuie sa va nivelati terenul ca sa stabiliti cota 0.


            Ca si in pozele de sus era terenul inainte si dupa nivelarea cu buldozerul. Am fost nevoit sa rad aprox 70 cm sa pot stabili cota 0 (zero). Dupa ce am stabilit cota 0 , am batut niste tarusi si cu o sfoara foarte buna si bolobocul am trasat  spatiul pentru sapat fundatia.
            Inainte sa sapi, trebuie pregatita armatura cu etrierii. Daca faci sapatura inainte, risti sa te prinda o ploaie si sa o umple cu apa. Dupa ce sa bagat armatura in fundatie respectand proiectul, am turnat betonul pana la cota zero (armatura iesind afara cu ~25cm). Exista mai multe tipuri de retete pentru beton, insa pot sa va indrum catre un program care va calculeaza de cat material aveti nevoie sa turnati n metri cubi .
DOWNLOAD pogram.
            Dupa cateva zile m-am pus sa construiesc cofragul (scandura sa fie buna dreapta cu capetii egali). Cofragul din partea de exterior (partea care se vede cand ai terminat casa) l-am facut cu inaltimea finala a fundatiei, pentru ca in momentul cand am turnat placa m-am folosit de muchiile superioare ale cofragului sa nivelez betonul . Am introdus si profilele de care sa prind stalpii de lemn. (la fiecare profil am pierdut aproximativ 2 ore ...cu calculul si fixatul. Am fixat si instalatia de apa si wc. 
            Atasez aici un fisier de Autocad cu armatura 2d/3d. 
            Betonul l-am facut la betoniera . In placa am bagat polistiren pentru o mai buna izolatie. Daca doriti mai multe detalii va astept cu intrebari (daca doriti va pot trimite telefonul prin e-mail).
      Am avut ajutoare la sapat, turnat placa si urcat grinzile pe stalpi, in rest tot ce tine de acest proiect am facut singur de placere.


4.            SEMINEUL        
             Dupa o luna am revenit cu forte proaspete. Aveam in plan sa incep cu prima constructie pe fundatie si anume semineul, deoarece face parte din coltul casei si tine loc si de perete. Eram documentat aveam material, scule, asa  ca i-am dat bice (in momentul de fata inca nu este gata :D ,sunt aproape de a incepe cosul). Cea mai multa bataie de cap mi-a dat-o compozitia pentru zidit focarul (praful de samota cu apa de sticla si mortarul). Am incercat multe retete insa nici una nu a dat rezultate. Nu avea rezistenta si se crapa atat de tare incat puteau trece noxele printe rosturi (am testat).

             Probabil eram gata cu el daca nu demontam focarul de doua ori. Pana la urma a iesit cat de cat bine tinand cont ca sunt doar un amator si nu mai zidisem in viata mea. Toate le-am invatat din mers (cand mi-am luat terenul, stiam doar sa bat cuie si sa bag holsuruburi in lemn).
              Daca doriti aveti ocazia sa dati jos VARIANTA 3D a SEMINEULUI in AutoCAD. Fisierule e inca cald :D .  Mai jos am sa pun un slide cu poze in care se observa pas cu pas constructia semineului.


Cand finalizez semineul, am sa vin cu noi imagini .

Update: Am mai mesterit putin la semineu si am reusit sa-mi montez un suber (clapita de aerisire) , si sa scot cosul cu aprox 2 m din acoperis. Am facut si primul foc oficial si sunt satisfacut de el. Inca imi lipseste usa cu sticla. In rest cosul trage destul de bine, si nu afuma in casa. Mai sunt de pierdut vreo 5 zile pe langa el cu finisajele.





UPDATE 30/11/2016
Revin cu noi imagini, dupa ce am conturat putin ideea.
Am inceput sa construiesc niste cadre din profile zincate pe care sa prind niste placi de rigips, cu care voi da forma semineului de la mijloc in sus. Inca nu am poza cu cadrul asa ca am schitat pe una veche (nu bagati in seama polistirenul alb, este doar de decor temporar :) )



Am pastrat si izolat cat de mult am putut distanta intre caramida fierbinte si lemn.
Practic intre tavan si zona de aer cald v-oi face o camera tampon cu bucata de rigips care e prinsa in dreptul suber-ului.

   5.        MODUL TIP FAGURE
           Pana la noi imagini cu semineul ne va creste barba. Asa ca am pus pe pauza proiectul cu semineul, deoarece am fost nevoit sa incep constructia din lemn, pentru ca se anunta vreme ploioasa si aveam materialul prelucrat afara. Am creat module tip fagure din dulapi si le prindeam cu stalpul printr-o conexiune cu o bara filetata  Įž 12 care trecea prin profilele lasate in fundatie (trebuie sa stai bine cu tinta). Urmaream sa execut lucrarea asa cum am realizat-o in proiect.


In plus ar mai fi de spus ca partea de jos a modulului am dat-o cu o solutie bitumoasa rezistenta la apa, si am fixat-o cu conespan  in fundatie (conespanul este un tip de bolt cu filet la un capat ,care odata batut in beton doar cu flexul il mai dai jos). Corniere am pus in toate zonele de la faguri care mi se pareau mie ca lucreaza.
Am folosit foarte multe kg de cuie si holsuruburi din toate dimensiunile.


    6.         GRINZILE si CAPRIORII  
Deoarece la stalpi am lasat cate un cep, la grinzi a trebuit sa fac scobitura pentru o mai buna fixare.


Cel mai anevoios a fost la partea cu capriorii. Deoarece le-am facut talpa sa calce pe grinda...  si erau multe bucati. Reuseaam sa pun cate 4 bucati pe zi. Dupa ce am asezat toti capriorii pe grinzi, i-am taiat la 70 de cm de pereti, asa cum se vede si in pozele de mai jos.
      7.       ACOPERISUL
Pentru acoperis am folosit OSB pe care l-am prins in holsuruburi. Peste OSB am pus o folie de condens, si peste am pus carton bitumat. Initial ar fi trebuit sa pun tabla tip Lindab acum, dar am amanat pentru un an-doi. Inca nu am reusit sa-mi procur geamul tip mansarda ,pe care il voi integra in acoperis....si mai trebuie sa scot si cosul de la semineu. Intre capriori se va pune vata minerala+polistiren si se va inchide cu OSB peste care se va pune lambriu.


...Revin dupa un an-doi ; am reusit sa dau putin contur cabanutei cu tabla tip tigla si  fereastra velux.
Fereastra pare destul de dificil de montat daca nu ai mai avut de a face cu asa ceva. Am pierdut aprox. 4 ore cu montatul. (acum mi se pare destul de simplu :) ) Mai multa bataie de cap a fost cu integratul sub tabla.  Era sa uit  de cosul pt. fum... din cauza ca a fost rasucit a trebuit sa inventez .A fost o provocare.
        8.        PERETII
Aici a fost o joaca de copii pe langa ce am avut inainte de lucru. Ferestrele si usile inca nu le-am montat, asa ca nu am decupat OSB-ul din dreptul lor . Si in interior mai trebuie sa pun vata, OSB-ul, lambriul si restul finisajelor. 
         Coltul cu semineul va veni si el izolat si voi mai pune un rand de caramida ,s-au piatra de rau peste care voi da un strat lac de piatra. Probabil daca va fi foarte rece in interior pe perioada de iarna, inante sa lambriez exteriorul, voi lipi un polistiren de 3 cm peste OSB.

UPDATE 30/11/2016
Am avut putina bataie de cap cu partea electrica pe care am introdus-o in perete prin niste profile. Am cautat varianta ce mai ieftina si sigura. In plasticul de protectie ala ignifug prin care trece cablul de curent nu am avut incredere :) .Am folosit pentru lumina cablu ignifug CYY-F 3X1.5, iar pentru prize ignifug CYY-F 3X2.5. Am sapat putin in faguri si am introdus profilul (care va fi legat si el la impamantare), in care am bagat cablurile; pentru conexiunile dintre cabluri am facut niste cutiute sa protejez izolatia.
Am cautat conectori ceramici si cu greu am gasit la Practiker cu ~5 lei/buc (pe net erau extrem de scumpi), insa nu avea marimea necesara sa introduc 3 fire de 2.5 . asa ca am renuntat la ei.




IZOLATIA:  LA PERETII EXTERIORI am folosit polistiren de 3cm si vata minerala bazaltica casetata 2x5cm. Cel putin am vazut o diferenta in perioada de vara, tine racoare.
LA PERETII INTERIORI (intre camere) am folosit polistiren 3x3cm ;
LA ACOPERIS am folosit polistiren de 5cm si vata minerala sticlata 2x5cm pe care in timp ce o rulam o fixam intre capriori cu sarma, ca sa pot monta ulterior placa de OSB 10mm.






IN ZONA FERESTREI  a trebuit sa dau putin unghi la placa de OSB (cea care intra putin in canalul de la VELUX) sa poata patrunda mai multa lumina in camera. Am lipit pe placa vata bazaltica inante sa o fixez in fereastra, dupa care am lasat putin rost prin care am introdus spuma.
Cred ca dupa ce o v-oi lambria va arata mai bine.




In 10 zile am reusit sa fac doar o camera, cu tras curent (prize/lumina), izolatie polistiren si vata pereti si tavan, pus OSB tavan si pereti plus putin zidit la semineu. 😎

Cum evolueaza lucrarea am sa postez in continuare!

         9.       WC-ul
           Aceasta a fost prima constructie. Prea mult timp nu te poti tine :) . Am ales sa construiesc un WC ECO; adica in interior am sapat o groapa si am bagat un butoi de 40 L in care bag cate un sac de nailon foarte rezistent. Cand se umple toaleta acesta se poate scoate cu usurinta. Acesta este un WC temporar ,pana il termin pe cel din casa si aduc o fosa. Il folosesc si pe post de "depozit" pentru scule.
In apropiere am o fantana cu apa rece pe care nu vreau sa o poluez, deasta am ales versiunea eco.
            Modelul l-am gasit pe internet, doar ca l-am mai ajustat in functie de nevoi  Pentru voi l-am facut si in AutoCAD, in caz ca doriti sa-l descarcati. WC Eco


10.      GARDUL
         Si acest pas l-am facut tot la inceput dupa ce am nivelat terenul. Gardul este din lemn de brad tras de tamplar la abric, peste care am dat cu un strat protector de solutie (de la azur)contra ciuperci si doua straturi de Lac de Cabana Azur, pe care nu il mai recomand deoarece dupa 1 an au aparut pete negre sub lac si in multe zone sa exfoliat. La 40 m liniari de gard am folosit 22 de stalpi , 80 m rigle  80x80mm si aprox 400 de scanduri plus lateti in partea de sus (40m) pentru a nu se incovoia. 
         Stalpii i-am smolit in partea de jos si i-am bagat in beton cu armatura ( sa nu crape betonul). Scandurile le-am fixat cu holsuruburi. 




 SPOR LA TREABA!






VA CONTINUA...    (actualizat 30.11.2016)















"Lucrarile / Proiectele oferite au scop educativ si orientativ. Iti recomand ca proiectele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui proiect nou, propriu si original. Este interzisa copiera in alte scopuri fara acordul meu. Multumesc"



Desen Tehnic Asistat de Calculator

Tutoriale Youtube

Totul despre 2D/3D in AutoCAD; materiale si discutii despre acest program.

Salut ,

Ma numesc Adrian .

Daca te gasesti printre incepatorii in Autocad si ai nevoie de ajutor ,nu ezita sa ma intrebi . ( In functie de cerinta, va ajut in limita timpului disponibil).

Oricine are ceva de comentat legat de acest site poate sa imi scrie pe adresa adi2ilie@yahoo.com ,sau sa posteze pe blog .

FACUTE IN TIMPUL LIBER

Frana Electromagnetica

Frana Electromagnetica

imagine 2d/3d

imagine 2d/3d

!! IDEI / SUGESTII / INTREBARI ??

Comment Form is loading comments...